Jajka są jednym z podstawowych produktów, które znajdziemy w praktycznie każdej polskiej kuchni. Nic dziwnego, można z nich przygotować naprawdę wiele pysznych, zarówno prostych, jak i nieszablonowych potraw. Jajka można przyrządzać na różne sposoby. Można je oczywiście gotować, ale również możemy przyrządzić z nich jajecznicę, wrzucając je na patelnię z odrobiną tłuszczu i mieszając aż do ścięcia i osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Smacznym pomysłem jest też jajko sadzone. W tym przypadku po prostu wylewamy jajko na patelnię i czekamy aż się podsmaży. W dobrze przygotowanym jajku sadzonym żółtko pozostanie płynne. Inną opcją na wykorzystanie jajka na patelni jest przyrządzenie omletu. Wróćmy jednak do gotowania, ponieważ jest to chyba najpopularniejszy sposób przygotowywania jajek. Tutaj pojawia się pytanie: jak długo gotować jajka? To oczywiście zależy od tego, na jakie jajko mamy aktualnie ochotę. Możemy uzyskać trzy różne efekty końcowe: jajko ugotowane ma miękko, na półmiękko lub na twardo. Najtrudniej będzie nam ugotować je na miękko lub półmiękko, ponieważ musimy ściśle kontrolować czas, z jajkiem gotowanym na twardo nie ma tego problemu. Żeby ugotować jajko na miękko powinniśmy je gotować przez około 2-4 minuty. Po tym czasie żółtko powinno pozostać płynne i lejące się. Tak przygotowane jajko ciężko będzie w całości obrać ze skorupki, dlatego najlepiej będzie obrać 1/3 albo połowę jajka i podawać je w specjalnych podstawkach do jajek. Takie podstawki mają na dole wgłębienia, które zapobiegają wylewania się spływającego żółtka jaja. Jeżeli jednak uda nam się jajko ugotowane na miękko obrać w całości, możemy je na przykład wrzucić do barszczu białego lub żurku. Po rozcięciu jajka w zupie, żółtko pięknie wypłynie dodając wiele smaku do potrawy i zabarwiając ją lekko na żółty kolor.
Z kolei jeśli chcemy przygotować tak zwane jajko mollet (mole), czyli jajko na półmiękko (półtwardo) należy gotować je mniej więcej 5-6 minut. Białko wtedy zetnie się dosyć mocno, ale żółtko dopiero będzie zaczynało się ścinać, dzięki czemu zachowa półpłynną formę. Takie jajko będzie dużo łatwiej obrać od tego ugotowanego na miękko, jednak może się zdarzyć, że także będziemy mieli problemy, aby obrać je ze skorupki do końca. Żeby było to łatwiejsze, możemy pozostawić jajko do częściowego wystygnięcia. Warto jednak spróbować uporać się z obraniem w całości, ponieważ jajko mollet jest smakowitym dodatkiem do kanapek i fantastycznie się na nich prezentuje. Jeśli je obierzemy i pokroimy w plasterki, żółtko zachowa piękny, mocny, żółty kolor, a nie wyblakły, jak w przypadku jajka ugotowanego na twardo.
Natomiast jeżeli zdecydujemy się właśnie na ugotowanie na twardo, jak długo gotować jajka? Tutaj, wydawałoby się, że już nie musimy się zanadto przejmować czasem gotowania. Pamiętajmy jednak, aby nie gotować jajek za długo, bo może się wtedy wytworzyć nieprzyjemnie wyglądająca ciemna otoczka wokół żółtka albo i nawet żółtko może lekko zzielenieć. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale na pewno nie wygląda ładnie i nie zachęca do zjedzenia. Przegotowanie jajka pozbawia je także wielu wartości odżywczych i smakowych. Żeby do tego nie dopuścić, zwracajmy jednak uwagę na czas. Najlepiej będzie, jeśli jajko, które ma być ugotowane na twardo, będziemy gotowali przez 7 do 9 minut. Optymalne będzie 8 minut. Nie przekraczajmy granicy 10 minut, bo właśnie po tym czasie jajko będzie traciło walory smakowe, odżywcze i stawało się będzie nieapetycznie gumowate. Jajko ugotowane na twardo możemy wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych. Dużą zaletą jest, że jajko bardzo łatwo się obiera, a po przestudzeniu jajka nie ma z tym w ogóle żadnego kłopotu. Jajko możemy zjeść pokrojone na kanapkach, podane ze świeżym pieczywem, sałatą, ogórkiem, pomidorem, serem żółtym i majonezem. Można również dodać rzodkiewkę i świeży, drobno pokrojony szczypiorek, żeby uzyskać efekt wspaniałych, wiosennych kanapek. Jajka na twardo możemy wykorzystać oczywiście również w różnego rodzaju sałatkach. Tutaj najbardziej znaną opcją jest bez wątpienia sałatka jarzynowa, obecna na polskich stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia czy Świąt Wielkanocnych.
Teraz wiemy już, jak długo gotować jajka w zależności od oczekiwanego efektu. Ważną rzeczą, o której musimy jeszcze pamiętać jest fakt, że czas gotowania jajka może być różny w zależności od wielkości jajka. Jeżeli nasz jajko jest zdecydowanie większe niż normalne, czas gotowania w każdym przypadku będzie proporcjonalnie wzrastał.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here