Jeśli mieszkamy na terenach zalesionym i lubimy spędzać czas na świeżym powietrzu, warto wybrać się na grzyby. Koniec lata i jesień jest najlepszym okresem na grzybobranie. Aby zbiory były udane potrzebna jest deszczowa pogoda, a później słońce. Wybierając się do lasu trzeba jednak bardzo uważać, aby nie wpadły nam do koszyka grzyby trujące. Niektóre z nich są łudząco podobne do jadalnych. Przed wybraniem się do lasu warto zapoznać się z leksykonem grzybów lub wybrać się z osoba, która się na nich zna. Spożycie trujących grzybów wiąże się z ciężkimi dolegliwościami, chorobami a czasami nawet śmiercią.
Grzyby są bardzo popularnym dodatkiem w kuchni. Nadają potrawom wspaniały smak oraz aromat. Wykorzystujemy je przede wszystkim do mięs, dzięki czemu uzyskamy wyśmienity sos. Można je jeść również w sosie śmietanowym, wcześniej usmażone a następnie podane z ziemniakami. Suszone grzyby idealnie sprawdzą się do zup, sosów oraz potraw z kapusty. Na przyjęcie możemy podać grzyby marynowane w postaci przekąski. Do zalewy octowej najlepiej nadają się opieńki oraz maślaki. Grzyb o nazwie kania świetnie sprawdza się w formie kotleta i tak samo jest przygotowywany. Jednym z droższych i bardziej poszukiwanych grzybów są trufle. Ich cena za kilogram potrafi przyprawić o zawrót głowy. Ich smak wynagradza słoną cenę. Podawane są najczęściej jako dodatek do mięs, oliwy lub w formie sosu. Podaje je się w najbardziej ekskluzywnych restauracjach. Niestety, w Polsce nie są spotykane. Najczęściej trufle występują we Francji i tam też do ich poszukiwania używany jest specjalny gatunek świń.
Jednym z popularniejszych grzybów w polskich lasach jest prawdziwek, inaczej zwany borowikiem szlachetnym. Aromatyczny i bardzo smaczny, idealny do sosu jak i również do suszenia. Ma on brązowy kapelusz, nogę białą oraz gąbczastą powierzchnie od dołu. W Polsce najwięcej ich rośnie w górach w lasach iglastych, liściastych oraz mieszanych. Często poszukiwany przez grzybiarzy jest również podgrzybek. Charakteryzuje go kasztanowy kapelusz oraz rdzawy trzon. Występują w całym kraju od sierpnia do listopada. Podgrzybek dostarczy nam dużo witamin oraz soli mineralnych. Najwięcej dobroczynnych właściwości, znajduje się w kapeluszu.
Kolejnym grzybem zasługującym na uwagę jest rydz. Zwany inaczej rydzem smacznym lub prawdziwym. Duszony na maśle zyskał miano najsmaczniejszego grzyba. Jak rozpoznać rydza ? Jego charakterystyczną cechą jest pomarańczowy kolor, dzięki któremu łatwo go znaleźć w lesie. Rośnie on od sierpnia do listopada, na piaszczystych glebach. Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że po uszkodzeniu wydziela on pomarańczowe mleczko. W kontakcie z powietrzem zmienia ono kolor na zielony. Rydz ze względu na swój kolor jest bogaty w beta karoten oraz prowitaminę A.
W kuchni często również wykorzystujemy kurki. Inaczej nazywamy je pieprznikami jadalnymi. Rosną one w lasach iglastych, a ich zbieranie możemy zacząć już w lipcu. Wspaniale komponują się z mięsem, z farszami oraz zupami. Są małe i żółte a od spodu posiadają blaszki. Przez swój kolor są łatwe do znalezienia, rosną w mchu w koloniach. Jak znajdziemy jedną, najprawdopodobniej reszta będzie gdzieś obok. Trującym odpowiednikiem kurki jest lisówka pomarańczowa. Nie jest ona śmiertelnie trująca, ale zaliczana do grzybów niejadalnych.
Grzyb na który powinniśmy szczególnie uważać to muchomor sromotnikowy. Jest on silnie trujący i nawet po zastosowaniu szybkiego leczenia, może skończyć się śmiercią. Już 30 gram tego grzyba jest dla człowieka dawką śmiertelną. Występuje w lasach liściastych i mieszanych. Pojawia się od czerwca do listopada, chociaż większy jego wysyp jest jesienią. Kapelusz muchomora sromotnikowego ma biało zielonkawy kolor, a miąższ od razu po przełamaniu ciemnieje.Pod kapeluszem posiada gęsto ułożone blaszki. Bardzo łatwo pomylić go z kanią.
Kolejnym trującym grzybem jest tzw. szatan. Łudząco przypomina on grzyby jadalne. Należy on do rodziny borowikowatych i z borowikiem najłatwiej go pomylić. Ma bardzo kwaśny smak i powoduje problemy z żołądkiem. Szatan lubi bardzo kwaśne gleby i potrafi rosnąć w dużych koloniach. Do objawów zatrucia szatanem należą : silne wymioty, nudności, ostra biegunka oraz skurcze łydek. Może również pojawić się gorączka.
Wybierając się do lasu upewnijmy się, że umiemy rozróżnić poszczególne gatunki grzybów. Najlepiej kierujmy się taką zasadą jak : zbieranie tylko grzybów nam dobrze znanych czyli nie zabieramy grzybów, których nie jesteśmy pewni. Takie zachowanie pozwoli nam zminimalizowanie zagrożenia dla naszego organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here