Mimo iż mięso bardzo często gości na naszych polskich stołach, przeważnie sięgamy po wieprzowinę, kurczaka, czasem jeszcze wołowinę. Jemy zbyt mało ryb, które są fantastycznymi produktami, wykazującymi się sporą ilością białka i niewielką zawartością tłuszczu. Gdy już decydujemy się po nie sięgnąć, przeważnie na naszych talerzach pojawia się dorsz. Jest to popularna w Polsce rybka, którą możemy dostać w dosłownie każdym supermarkecie i często właśnie ta jej łatwa dostępność skłania nas do jej ponownego wyboru.

Bardzo szybko możemy ją również przygotować. Jeśli zastanawiamy się nad tym, jak to zrobić, najlepiej po prostu ją usmażmy. Przypieczona na patelni rybka okaże się mięciutka w środku i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz, dzięki czemu zadowoli nawet największego niejadka i nasze dzieci zjedzą ją z wielką ochotą, a my będziemy cieszyć się tym, że podaliśmy im wartościowy i zdrowy posiłek. A jak usmażyć dorsza? Zrobimy to w sposób błyskawiczny!

W pierwszej kolejności należy przygotować rybkę do czekającej ją obróbki termicznej

Jeżeli korzystamy z filetów mrożonych, pamiętajmy o tym, aby dzień wcześniej lub z samego rana wyciągnąć je z zamrażarki i odłożyć na głęboki talerz. Jeśli jakimś cudem pominiemy ten krok, bo po prostu o tym zapomnimy, zawsze możemy skorzystać z szybkich sposobów umożliwiających nam odmrożenie rybki – np. wkładając ją do mikrofalówki na kilka minut. Następnie filety o temperaturze pokojowej dokładnie opłuczmy pod bieżącą wodą i odsączmy je z nadmiaru płynów z pomocą ręcznika papierowego.

danie z dorszem

Zróbmy to bardzo dokładnie. Jeśli czujemy, że nasza ryba wciąż jest morka, możemy położyć ją na kilku warstwach ręcznika i pozostawić tak na kilka minut – musi być całkowicie sucha. Dopiero wtedy zaczynamy ją przyprawiać. Możemy posypać ją solą, świeżo zmielonym pieprzem i zupełnie dowolnymi przyprawami. Dorsz świetnie skomponuje się m.in. z ostrą lub słodką papryką, oregano oraz ziołami prowansalskimi. Jeśli wolimy rybę w panierce lub przygotowujemy ją dla dzieci, koniecznie obsypmy ją niewielką ilością mąki albo obtoczmy w jajku i bułce tarce (przygotowując taką samą panierkę jak do kotletów schabowych).

Na kuchence umieśćmy niewielką patelnię i roztopmy na niej kilka łyżek tłuszczu – może to być np. standardowy olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło klarowane. Unikajmy jednak oliwy z oliwek, która mimo iż jest bardzo wartościowa, nie nadaje się do smażenia. Bardzo szybko zaczyna się palić, wydzielając niekorzystne dla naszego organizmu związki, mogące nam poważnie zaszkodzić. Gdy tłuszcz będzie już w całości roztopiony, a patelnia idealnie nagrzana, ułóżmy na niej wszystkie przygotowane wcześniej kawałki rybki, kładąc je tak, aby ich skórka znalazła się na dole.

Pilnujmy tego, aby mięso się ze sobą nie stykało. Lepiej będzie, jeśli usmażymy je w turach, unikając sytuacji, w której filety mogłyby się ze sobą skleić. Następnie zmniejszmy odrobinę ogień i poczekajmy, aż nasza rybka zacznie puszczać z siebie pierwsze soki. Początkowo będzie się w nich gotować, ale już po krótkiej chwili woda zacznie odparowywać, a filety apetycznie się przysmażą i nabiorą rumianego apetycznego koloru. Pamiętajmy również o tym, aby patelni nie przykrywać żadną pokrywką. Ryba musi mieć stały kontakt z powietrzem – wtedy jest po prostu smaczniejsza.

Jak usmażyć dorsza?

usmażyć dorsza

Jak sami widzimy, jesteśmy w stanie przygotować go w ciągu dosłownie kilkunastu minut. Zawsze miejmy więc pod ręką przynajmniej jedną paczkę takiej rybki. Trzymajmy ją w zamrażarce i wykorzystujmy w chwilach, gdy zabraknie nam pomysłu na obiad lub kolację, a nie będziemy mieli ochoty na zamawianie pizzy czy zaspokajanie swojego apetytu zwykłym czekoladowym batonikiem.

Jeśli natomiast zdarzy nam się usmażyć zbyt dużą ilość dorsza, zawsze możemy odłożyć go na talerz, przykryć pokrywką i umieścić w lodówce, wykorzystując go podczas kolacji czy nawet śniadania tworzonego następnego dnia. A z czym powinniśmy podawać taką rybę? Możliwości do wyboru mamy całe mnóstwo. Zazwyczaj dorsz występuje w połączeniu z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym koperkiem i roztopionym masełkiem.

Świetnie skomponuje się także z białym ryżem i sałatką z kiszonej kapusty bądź sosem śmietanowym. Jeśli myślimy o przygotowaniu posiłki, który zasmakowałby naszym dzieciom, podajmy rybę razem z frytkami – koniecznie tymi domowymi, usmażonymi ze świeżych ziemniaczków. Dorsz to wspaniała ryba o wielu drogocennych składnikach odżywczych. Na pewno się z nią szybko polubimy, jeśli tylko zaczniemy ją przyrządzać.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here