Jesień jest niezwykle piękną i malowniczą porą roku. To również idealny czas dla smakoszy sezonowych produktów. Warto korzystać z nich w tym czasie i zaopatrzyć organizm w niezwykle wartościowe witaminy i składniki odżywcze. Na naszej grządce, miejscowych targach czy straganach można dostać rewelacyjnej jakości warzywa sezonowe i przyrządzić z nich fantastyczne potrawy.

Królowe jesieni

Jesień to bardzo chłodna pora roku, która większości z nas kojarzy się deszczem, błotem i pluchą. Jest to jednak raj dla zbieraczy grzybów. Sezon na grzyby rozpoczyna się latem, jednak przetwory i suszenie grzybów to domena jesieni. W ściółce leśnej kryją się wyśmienite borowiki, koźlaki czy niedoceniane maślaki.

Jesienią aż roi się od warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały. Ponadto produkty te posiadają rewelacyjny smak, do którego wielu z nas wraca każdej jesieni. To przede wszystkim idealna pora roku na warzywa dyniowate, które cenione są w polskiej kuchni. Chętnie korzystamy z dyni, cukinii, kabaczków oraz patisonów. Dynia znana jest z wielu cudownych wartości odżywczych. Poza fantastycznym miąższem, posiada w pestki, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B oraz C. Pestki można jeść cały rok i są częstym dodatkiem do różnych potraw lub stanowią indywidualną przekąskę, natomiast miąższ wykorzystywany jest jako główny składnik potraw. Jesienne warzywa, takie jak bakłażan, cukinia, kabaczki lub patisony to doskonałe produkty do marynowania czy konserwowania.

Warto jeść jesienne warzywa?

Każdy sezon daje nam coś cennego od Matki Natury. Jesień jest przede wszystkim czasem, w którym warto uwzględnić w swoim menu produkty bogate w witaminy i składniki odżywcze. Warzywa sezonowe, takie jak buraki warto uwzględnić w wielu potrawach. Buraki doskonale zwiększają odporność organizmu i wspomagają działanie układu krwionośnego. Dynia zapobiega nowotworom, natomiast cukinia wspomaga procesy trawienne. Gruszki to również dary jesieni, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Jesień to idealna pora na uwzględnienie także rozgrzewających przypraw.

Zdrowie w jesiennych sokach

Z jesiennych warzyw można wyczarować niesamowicie zdrowe soki, które stanowią pomysłowe rozwiązanie w walce o prawidłową odporność. Kluczowymi produktami, które nadają się do soków i koktajli, są jarmuż, jabłko, dynia czy burak. Warto je łączyć z innymi cennymi składnikami. Sok z dyni działa rewelacyjnie na ogólne wzmocnienie odporności. Sok z jarmużu stanowi bombę witaminową. Sok z buraka to fantastyczna bariera ochronna dla wirusów i bakterii, które chcą zawładnąć aszym organizmem.

Chcesz wykorzystać jesienne warzywa i owoce, jednak nie masz czasu na gotowanie i wymyślanie posiłków? Wystarczy znaleźć catering dietetyczny Katowice, który uwzględnia w swoich jadłospisach wszystkie sezonowe dary natury, wybrać idealną dietę dla siebie i cieszyć się nie tylko smukłą sylwetką, ale również zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, pełnymi witamin i minerałów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here