Każda gospodyni posiada swój tajemny zeszyt z ulubionymi przepisami na szybkie dania i desery. Warto co jakiś czas uzupełnić nasz kajecik o nowe propozycje, aby rodzinka nie narzekała na nudę w kuchni. Oto kilka łatwych, ale pomysłowych propozycji.

Pyszny chlebek bananowy

To świetna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią marnotrawstwa. Jeśli mam w domu kilka bananów, których już nikt nie chce zjeść, przeróbmy je słodki wypiek. Jak powstaje chleb bananowy? Odpowiedź jest prosta. Do miski wrzucamy rozgniecione banan, mąkę, jajko, otręby pszenne, płatki czekolady i suszone owoce. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki. Chleb piecze się ok. 45 min. Taki wilgotny, treściwy wypiek z pewnością zadowoli amatorów słodkich przekąsek.

Jajeczna zapiekanka

Dania jajeczne są zdrowe i pożywne, a można je przygotować od razu dla całej rodziny na jednej patelni. Zamiast tradycyjnej jajecznicy, można przyrządzić coś wyjątkowego np. ekspresową zapiekankę z mnóstwem dodatków. Jajka wbijamy do miski i rozmącamy dokładnie. Można dodać do nich nieco mleka lub śmietanki dla wzbogacenia smaku. Trzeba je też przyprawić na tym etapie, ponieważ potem nie będziemy już mieszać.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy ulubione dodatki. Mogą to być dowolne warzywa, cebula, szynka, bekon, ziemniaki itp. Nada się wszystko, co akurat mamy pod ręką, resztki wczorajszego obiadu, czy to, co akurat zalega w lodówce. Całość zalewamy jajkami i chwilkę smażymy, aby spód lekko się zrumienił. Potem wstawiamy zapiekankę na kilka chwil do piekarnika, aby zapiec górę.

bochenki chleba

Smażone banany z masłem orzechowym

Pyszne, słodkie banany smażone w karmelu to wspaniała propozycja dla małych i dużych smakoszy. Należy do tego użyć lekko niedojrzałych owoców, które nie rozpadną się zbyt szybki w trakcie obróbki cieplnej. Banany obieramy ze skórki i odcinamy końcówki z obu stron. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i wsypujemy ok. dwie łyżki białego lub brązowego cukru. Po paru minutach cukier się rozpuści i zacznie nabierać pięknego, bursztynowego odcienia. To najwyższy czas na dodanie bananów. Układamy je na patelni po uprzednim przekrojeniu wzdłuż.

Podgrzewamy chwilkę z obu stron, aby cały banan został dokładnie obtoczony w pysznych, złocistym karmelu. Takie banany można podawać z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Ale można też troszkę bardziej zaszaleć i przygotować sobie i bliskim sycącą kanapkę z masłem orzechowym i bananem. Kromki pszennego pieczywa lekko podpiekamy w opiekaczu lub tosterze. Następnie smarujemy cienką warstwą masła orzechowego lub kremu czekoladowego (to wersja dla amatorów naprawdę słodkich deserów). Banany układamy na kremie i przykrywamy drugą kromką. Aby przełamać słodycz można posypać całość solonymi orzeszkami ziemnymi.

Krem śmietanowy z bezą i owocami

Idealny sposób na bardzo szybki deser dla niespodziewanych gości, to krem śmietanowy z dodatkiem bezy i owoców. To naprawdę nic skomplikowanego , a potrafi robić niesamowite wrażenia na wszystkich, którzy przyzwyczajeni są do tradycyjnych deserów. Krem śmietanowy z kruchutkimi cząstkami bezy i kwaskowatymi owocami, które nadają mu niepowtarzalnego to istna symfonia smaków i poezja dla podniebienia. Śmietankę należy ubić, ale tylko do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć. Nie może być za twarda, bo wówczas źle łączy się z pozostałymi składnikami. Śmietany nie słodzimy, bo słodyczy nada deserowi beza.

jak powstaje chleb

Można użyć małych ciasteczek lub blatu do tortu. Nie ma to znaczenia, bo i tak bezę należy pokruszyć na mniejsze kawałki. Powinna być rozdrobniona, ale koniecznie trzeba zostawić kilka większych kawałeczków, aby przyjemnie chrupały pod zębami. Beze dodajemy do ubitej kremówki i delikatnie mieszamy całość, ale nie za mocno, aby nie zniszczyć struktury bitej śmietany i nie pokruszyć nazbyt bezy. Teraz czas na owoce. Mogą być dowolne owoce jagodowe lub truskawki. Trzeba je lekko pognieść widelcem. Do kremu dodajemy owoce wraz z sokiem i ponownie delikatnie mieszamy.

Sok nada śmietanie ładnej barwy, a owoce przełamią nieco słodycz bezy. Krem przekładamy do ozdobnych pucharków lub miseczek i dekorujemy jeszcze na koniec kilkoma kawałkami pokruszonej bezy. Warto wstawić całość do lodówki, ale na ok. 15 minut nie więcej, bo śmietana może podejść wodą. Ten deser jest bardzo prosty, ale niesamowicie wykwintny. Kremowa śmietanka zapewnia wspaniały smak i aksamitność, słodka beza dodaje aromatu i wprowadza nieco odmienności w strukturze, natomiast świeże owoce równoważą smaki i dodają deserowi wyrazistości, dzięki nim krem jest bardziej orzeźwiający.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here