Kawa uznawana jest przez wiele osób jako istotny element codzienności. Mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez łyka ulubionego napoju. Warto skusić się jednak nie tylko na klasyczną, czarną wersję, ale dodać również idealnie spienione mleko.

Czego potrzebujesz?

Aby uzyskać pyszną kawę z pianką, która w kawiarniach kosztuje nawet 15-20 złotych, potrzebna jest dość niewielka ilość produktów. Podstawą jest oczywiście dobra kawa – jej rodzaj jest kwestią indywidualną. Wiele osób decyduje się na wersje rozpuszczalne, inni wolą parzone. Każdy wybiera zatem opcję, jaka najbardziej mu odpowiada.

Poza tym konieczne jest także mleko, wrzątek oraz – opcjonalnie – cukier, słodzik lub miód. Dodatkowo do przyrządzenia kawy niezbędne są też akcesoria. Chodzi tu o spieniacz do mleka oraz oczywiście ulubioną filiżankę czy kubek.

Sposób przygotowania

Pracę zacząć należy od wsypania do naczynia 1 łyżeczki kawy i cukru. Następnie całość trzeba zalać gorącą wodą, jednak w ilości, która nie przekracza połowy wysokości szklanki czy filiżanki. Kolejnym krokiem jest ubicie mleka. Pyszna pianka to ważny element całego napoju.

Wiele osób stosuje w tym celu słoik – po nalaniu mleka i dokładnym zakręceniu naczynia, należy energicznie nim potrząsać, aż do uzyskania pianki. Trzeba jednak przyznać, że metoda ta jest bardzo niewygodna i czasochłonna. Na dodatek jej rezultat nie zawsze jest satysfakcjonujący. Znacznie lepszą opcją jest więc zaopatrzenie się w spieniacz do mleka, który można kupić za niewielką kwotę.

Spienianie mleka

Aby przygotować idealne mleko, należy ubić je za pomocą spieniacza. Można tu zastosować urządzenie ręczne lub elektryczne. Sporo zależy od tego, jak dużo mleka potrzebujemy. Do przygotowania w domu jednej, maksymalnie dwóch kaw, wystarczy model ręczny. Przy większych zapotrzebowaniach zdecydowanie bardziej optymalną opcją jest elektryczny spieniacz do mleka, który dodatkowo podgrzeje napój.

Co dalej? Jeśli mleko uzyska już odpowiednią konsystencję, wystarczy dolać je ostrożnie do przygotowanej wcześniej kawy. Można również zastosować odwrotną kolejność – najpierw umieścić spienione mleko np. w wysokiej, przezroczystej szklance i bardzo ostrożnie, bez pośpiechu, zalać je kawą. Dla większego efektu całość warto ozdobić. Do dekoracji kawy dobrze sprawdza się kakao lub cynamon, który nada napojowi dodatkowego smaku.

Spieniacz do mleka znajdziesz w ofercieGastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here