Szybkowar jest bardzo praktycznym naczyniem. To świetny przyrząd dla osób, które chciałyby gotować samodzielnie w swoim domu, ale zwykle nie mają na to czasu. Nie mają czasu na to, by czekać, aż twardsze produkty spożywcze zdążą się ugotować i będą nadawać się już do jedzenia. Szybkowar pozwala natomiast na przyspieszenie tego czasu poświęconego na przyrządzanie różnorodnych dań. Skraca on minuty i godziny gotowania, dzięki czemu fantastycznie sprawdza się podczas codziennych sytuacji, kiedy to perfekcyjna pani domu ma zaledwie jedną godzinę na przyrządzenie obiadu dla całej rodziny. A jak gotować w szybkowarze? Jak korzystać z tego funkcjonalnego urządzenia? Skoro tak często pojawia się ono ostatnio w zwykłych domach, sposób jego użycia nie może być specjalnie skomplikowany. No i rzeczywiście na szczęście taki nie jest. Dzięki gotowaniu w szybkowarze można natomiast naprawdę wiele zyskać – nie tylko sam czas.

Pierwsze szybkowary odkryto już w dość dawnych czasach – przyjmuje się, że stało się to w siedemnastym wieku. Ich odkrywcą stał się francuski naukowiec, który do tej pory zajmował się przede wszystkim fizyką. Szybkowary, które dziś możemy spotkać w licznych sklepach z urządzeniami i artykułami do gotowania, wyglądają i działają niemalże dokładnie tak samo jak te pochodzące z dawnych czasów. Niewiele się w tej kwestii zmieniło. Dalej przypominają one swoim wyglądem bardzo grube i duże garnki. Są w stu procentach szczelne. Zazwyczaj kupują je otrzymujemy razem z nimi w zestawie solidne pokrywki, które, umieszczone na górnej części naczynia, w ogóle nie przepuszczają powietrza. Dzięki gotowaniu w szybkowarze możemy oszczędzać swój czas. Zwykłe potrawy nagle przygotowujemy kilkukrotnie szybciej. Takie gotowanie jest również niezwykle proste i wygodne. Skoro szybkowar działa w szybszym tempie niż tradycyjne garnki, dzięki niemu oszczędzamy również energię i tym samym swoje pieniądze. Dania wyciągnięte z tego naczynia zawsze nas zachwycą – i wyglądem, i wyjątkowym smakiem. Będą dużo zdrowsze od tych poddawanych długotrwałej obróbce termicznej, ponieważ zachowają większość swoich naturalnych substancji odżywczych.

A jak gotować w szybkowarze? Jak postępować z nim krok po kroku, jeżeli dopiero co udało nam się go kupić, a dołączona do niego instrukcja obsługi nie wyjaśniła nam wcale wszystkich najważniejszych kwestii? Na samym początku musimy umieścić w nim wszystkie te składniki, które chcemy aktualnie przygotować (mogą to być np. warzywa lub mięso). Zalewamy wszystko wodą tak, aby przykryła ona garnek w dwóch trzecich. Następnie ustawiamy swój szybkowar na palniku i zaczynamy go powoli i stopniowo podgrzewać. Podczas gdy temperatura naczynia będzie wzrastać, znajdująca się w nim woda zacznie parować. Przemieni się w parę wodną, jednak ta nie będzie mogła wydostać się z naczynia, gdyż pozostanie ono szczelnie zamknięte i przykryte naszą pokrywką. Dzięki temu ciśnienie samego naczynia nagle zacznie wzrastać, co doprowadzi w efekcie do gotowania znajdujących się w nim produktów. Gdyby jednak w jakimś momencie nasz szybkowar zaczął się groźnie przegrzewać, zostaniemy po tym poinformowani. Niemalże każde naczynie tego rodzaju wyposażone jest bowiem w specjalny gwizdek, który alarmuje nas w momencie niepokojącego i nagłego wzrostu ciśnienia lub samej temperatury dania.

Skoro wiemy już, jak gotować w szybkowarze, możemy tę technikę samodzielnie przetestować. A jak długo powinniśmy w nim przyrządzać poszczególne artykuły spożywcze? Jeżeli chodzi o ziemniaki lub twardszą marchewkę, zazwyczaj już po ośmiu minutach są one gotowe do spożycia. Z różnego rodzaju zupkami będziemy musieli poczekać trochę dłużej – te piętnaście minut na pewno nie będzie jednak dla nas zbyt bolesne, skoro niedzielny rosół gotujemy zazwyczaj przez trzy, a czasem nawet cztery godziny. Pieczeń i inne odmiany mięsa wołowego zdołamy przyrządzić w przeciągu niecałej godziny. Czas w każdym z tych przypadków jest niesamowicie krótki. Jeżeli więc do tej pory nie gotowaliśmy zbyt często sami tylko z tego powodu, że nie mieliśmy na to czasu, najlepszym dla nas wyjściem z tej sytuacji będzie sięgnięcie po funkcjonalny i użyteczny szybkowar. Najlepiej już teraz poszukajmy go w sklepach. Skoro zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, sami sobie możemy sprawić taki niezwykły prezent i zakupić przynajmniej jeden niewielki szybkowar. Na pewno bardzo szybko docenimy go za jego ekspresowe działanie. Stanie się on naszym ulubionym i nieocenionym urządzeniem przeznaczonym do gotowania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here