Karp to ryba narodowa, co oznacza, że trudno byłoby nas sobie wyobrazić bez niej świta Bożego Narodzenia. To, dlatego w tym czasie tysiące ton karpia jest sprzedawanych na rynkach i w sklepach. Trzeba tylko wiedzieć jak przygotować taką rybę żeby była smaczna i żeby była dobrze usmażona. Nigdy jest to łatwe, ale nie każdy wie jak sobie z tym poradzić. Na szczęście dzisiaj można zdobyć takie informacje, dlatego warto z nich skorzystać.

Przygotowanie karpia do smażenia

Niestety, ale najpierw trzeba będzie karpia zabić. Można kupić też gotowe dzwonki i półtuszki w sklepie, które nie zawierają ości. To już sam każdy musi zdecydować, które rozwiązanie jest dla niego lepsze. Jeśli mamy karpia, którego w całości kupiliśmy to trzeba będzie usunąć z karpia wszystkie wnętrzności. Musimy naprawdę się do tego przyłożyć i nic nie pozostawić, wewnątrz bo nawet najlepszy sposób smażenia tutaj nie pomoże i tylko stracimy na to czas

. Musimy uważać na to żeby żółć, która znajduje się w woreczku nie rozlała się wywnętrzą, bo mięso nawet po wielokrotnym płukaniu będzie bardzo gorzkie. Nie chcemy przecież stracić czasu na smażenie, jeśli wiemy, że efekt końcowy nie będzie zadowalający. Teraz przyszła pora na obcięcie głowy i zeskrobanie łusek. Można to zrobić nożem, ale można użyć do tego specjalnego skrobaka.

Kolejny krok to dokładnie umycie karpia i osuszenie go. Jeśli mamy to już za sobą to przyszła pora na pokrojenie karpia na dzwonki.  Nie jest to trudne i każda osoba sobie z tym potraci. Dzwonki robimy takiej wielkości żeby wyszło jak najwięcej kawałków. Im mamy większą rodzinę tym więcej dozowników nam trzeba. Często jeden karp to będzie za mało, dlatego drugiego karpia przygotowujemy w dokładnie taki sam sposób.

karp

Smażenie karpia na patelni

Dzwonek można posypać solą i pieprzem dla smaku i teraz przyszła pora na panierkę. Trzeba będzie obtoczyć dzwonek w mące. To, co będzie w nadmiarze trzeba strzepać tak żeby nie było tej mąki zbyt wiele. Jeśli już mamy obtoczony kawałek ryby to odkładamy go na nowy talerz tak żeby nie lizał z innymi i nam się nie mylił.  Teraz przyszła pora na przygotowanie patelni. Można na patelni rozgrzać olej, trochę masła i wtedy będziemy mogli dopiero smażyć dzwonki karpia.

Jeśli mają złoty kolor to oznacza, że są już gotowe do spożycia i można będzie zakończyć smażenie. Dobrym pomysłem jest odsączyć rybę z tego całego tłuszczu i dla smaku można dodać cytrę czy pietruszkę. To już jest zależne od tego, kto co lubi. Najważniejsze jest dopasowanie tych dodatków do swojego gustu. Wtedy karp będzie dla nas jeszcze bardziej smaczny, dlatego trzeba próbować różnych wariantów, a wtedy natrafimy na ten, który sprawia nam największą przyjemność.

Często smażymy karpia jak mama i babcia, ale przecież czasami warto przeprowadzić jakieś eksperymenty i wtedy będzie nam to jeszcze bardziej smakowało. Jeśli nie próbkujemy to nie dowiemy się jak smakują inne smaki, których jest naprawdę bardzo dużo. Wiele osób to robi i my również możemy tego spróbować.

Tradycja z karpiem w tle

usmażyć karpia

Jeśli ktoś nie lubi karpia ze względu na te jego ości, które są wszędzie i zawsze to jest na to rozwiązanie. Można będzie kupić sobie filetowanego karpia i wtedy nie będzie zawierał ości. Jeśli ktoś zna się na tym to może sam zrobić filetowanie. Jeśli mamy karpia dać dzieciom to na pewno byłoby dobrze gdyby ości jednak tam nie było, dlatego zadbajmy o to.  W niektórych domach karp na Wigilii to główne danie.  Kochamy karpia, dlatego firmy, które sprzedają ten gatunek ryb mają spore zarobki w czasie świąt.

My na to uwagi nie zwracamy, bo my chcemy się cieszyć tym smakiem, jakiego nie ma żadna inna ryba. Na całym świecie nie ma innego kraju, który tak kocha karpia i że nie wyobraża sobie bez niego świąt. My zapewne też do nich należymy, dlatego chcemy się dowiedzieć jak smażyć karpia żeby był jeszcze smaczniejszy. Ryba i Wigilia to element ściśle związany. Mimo że od kilku laty można spożywać na Wigilii mięso to mało, w którym domu jest mięso. Na pewno za to znajdziemy tam ryby, a w tym karpie.

Przywiązanie do tradycji robi swoje, ale przecież nie trzeba czekać do świat żebyśmy mogli jeść karpia. Jest w ciągłej sprzedaży, a jego usmażenie nie zajmuje dużo czasu. Dlatego warto sobie kupić karpia albo kilka dzwonków i delektować się tym wyjątkowym smakiem.  Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe, dlatego nie tylko będzie nam to smakowało, ale również będzie bardzo pozytywnie wpływało na cały nasz organizm. Na pewno jedząc ryby będziemy o wiele zdrowsi i na to trzeba zwracać uwagę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here